Heemkundekring "Willem van Strijen" Zevenbergen

Lezing over Brabantse vestingsteden en Zuiderwaterlinie Door: Hans van den Eeden 5 oktober 2017, 20:00 uur (zaal open 19:30 uur) Theater De Schuur, Kerkstraat 23 in Zevenbergen.

Zevenbergen en de Brabantse vestingsteden staan centraal tijdens een lezing die de Heemkundekring Willem van Strijen in Zevenbergen op donderdag 5 oktober organiseert. Tijdens de lezing zal Hans van den Eeden nader ingaan op de betekenis van de Zuiderwaterlinie. De Brabantse vestingsteden, forten en linies maken daar deel van uit. De voormalige vestingsteden zoals Grave, Ravenstein, Megen, Den Bosch, Heusden, Geertruidenberg, Klundert, Zevenbergen, Willemstad, Steenbergen en Bergen op Zoom spreken sterk tot de verbeelding. 

 Vestingsteden zijn steden die in het verleden versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Met name tijdens de Tachtigjarige Oorlog vervulden ze een belangrijke functie. In veel met name kleine vestingplaatsen en -steden zijn deze verdedigingswerken goed bewaard gebleven. De vestingsteden herinneren aan belegeringen. De kruitdampen zijn opgetrokken en de vrede is getekend. Tijdens de lezing wordt aandacht besteed aan de strategische bouw, de militaire functie en de inundatie. Om de vijand tegen te houden werden vaak hele gebieden onder water gezet. Ook veldslagen, belegeringen, verval en opleving komen aan de orde. Aandacht wordt ook besteed aan de mogelijkheden om in de sfeer van cultuurtoerisme aandacht te besteden aan de voormalige vestingsteden. Tijdens de lezing komt ook de positie van de voormalige vestingstad Zevenbergen aan de orde. 

De lezing wordt met fraai beeld materiaal ondersteund. Onderzoeksjournalist Hans van den Eeden (Breda, Ginneken 1947) woont in Heusden vesting, schrijft voor tijdschriften over de cultuurhistorie en heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan. Hij was ook betrokken bij de televisieserie De IJzeren Eeuw (VPRO 2015) en werkte hij mee aan de serie De Canon van Brabant die Frank Lammers in 2015 voor Omroep Brabant en Erfgoed Brabant maakte.

De lezing wordt in Theater De Schuur, Kerkstraat 23, Zevenbergen gehouden en begint om 20.00 uur. 

Ook niet leden zijn van harte welkom. De entrée is gratis, maar uw vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld.