Een stadswandeling met of zonder gids.

Zevenbergen is groter dan u denkt en heeft een heel rijke geschiedenis! De vestingstad van voorheen, de historische haven van toen, zijn ruim 700 jaar rijke geschiedenis, de kerken, etc.? En toch weten veel mensen te weinig van het stadje. Het zien van de gebouwen is niet genoeg. De beleving ervan wordt pas compleet als u de verhalen kent die erbij horen en die kunnen we u vertellen. 

Heeft u iets te vieren: een verjaardag of een jubileum of heeft u een “house warming” party en wilt u uw gasten Zevenbergen laten zien, denk dan eens aan een stadswandeling ?  U kunt dan nog eens naar buiten tijdens uw feest en leert ook nog wat over Zevenbergen.

Speciaal voor u heeft heemkundekring “Willem van Strijen” een wandeling samengesteld, waarbij u met een groep, tegen een kleine vergoeding, onder deskundige leiding een kennisverrijkende wandeltocht maakt door het centrum en aan u de keuze of u dit met uw groep wilt doen op zaterdag, zondag of op een doordeweekse dag. Desgewenst passen we de route aan in overeenstemming met uw wensen.

Op verzoek kunnen we dan ook de eeuwenoude Catharinakerk aandoen, die dateert van omstreeks 1300. In de kerk bevinden zich nog grafmonumenten van personen die in het verleden belangrijk zijn geweest voor Zevenbergen en de Nederlanden, zoals Jean de Ligne, stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, graaf van Arenberg en bevelhebber van het Spaanse leger

De wandeling in Zevenbergen gaat langs de eeuwenoude haven, die zo oud is als de stad met trapgeveltjes, de zeemeermin, de typische architectuur van WOII, een graanpakhuis, etc.. Door de stationsstraat, waar Vincent van Gogh naar school ging en waar het voormalige kasteel van Zevenbergen stond. Verder naar villa Waterloo, waar de suikerindustrie van West-Brabant werd geboren. Zevenbergen had ooit 4 suikerfabrieken, waarvan de overblijfselen van een ervan nog aanwezig zijn en de verhalen over deze historie zijn talloos. Ook hebben we het op een na oudste treinstation van Nederland. En wist u dat de soldaten van het turfschip van Breda uit Zevenbergen kwamen. In de Molenstraat staan nog enkele authentieke gevels en daar werden gedurende enige tijd in de 15de eeuw de Nederlandse munten geslagen. Op de Markt staan de twee kerken, waarvan we de oudste kunnen bezoeken als er geen dienst is en dit vooraf is afgesproken. Deze kerk heeft een zeer rijke geschiedenis met vele verhalen en in de kerk een praalgraf van een van de 16de eeuwse heren van Zevenbergen. Hij ligt er echter niet meer.  

Daarnaast kunt u, ook al wandelend, het stadje in uw eentje of met enige familieleden of bekenden verkennen met begeleidende tekst en beelden op u smartphone. Klik hier voor zo’n wandeling op IZI-travel

Tijdens de wandeling, met of zonder gids, kunt u, als de terrassen weer geopend zijn, al zittend even bijpraten over wat u reeds heeft ervaren tijdens uw wandeltocht.

U kunt tevens het plan opvatten om de neo-romaanse Bartholomeuskerk uitgebreid van binnen te gaan bekijken o.l.v. een gids , verbonden aan deze kerk. Zie hieronder voor de contactgegevens, maar wij kunnen dat ook voor u regelen. 

En zeker niet vergeten:  een bezoek aan Museum Zevenbergen aan de Zuidhaven 17.

Als u de Bartholomeuskerk, eventueel met kelder, wilt bezoeken, dan kunt u contact opnemen met de administratie van de parochiekern midden telefoon: 0168-32 35 67 ‘s ochtends tussen 9.00 uur en 11.30 uur of per email: 

pkmidden@immanuel-parochie.eu 

De RK Bartholomeuskerk aan de Markt in Zevenbergen

De NH Kerk ofwel de Catharinakerk op de Markt in Zevenbergen