De Heemkundekring en de scholen

De Heemkundekring kan scholen op allerlei manieren ondersteunen. Met het materiaal dat wij ter beschikking hebben kunnen we voor het onderwijs verschillende activiteiten organiseren ter ondersteuning van het lesprogramma.

We hebben complete verhalen over de geschiedenis van Zevenbergen, de Tweede Wereldoorlog, de Watersnood, het onderwijs van vroeger, etc. En verder kan natuurlijk Museum Zevenbergen worden bezocht met verschillende activiteiten.

Klik hier voor een filmpje over de onderwerpen die we kunnen behandelen

 

 

Museumschatjes

De Heemkundekring Willem van Strijen doet elk jaar mee aan de actie “Museumschatjes” van Erfgoed Brabant. Klik hier om naar hun website te gaan.

Dit houdt in dat een school vouchers kan aanvragen voor een gratis museumbezoek of aanverwante activiteit. Erfgoed Brabant betaalt dan met een subsidie van de provincie Brabant de entree voor de kinderen. Niet voor de begeleiders overigens, maar die hebben bij ons gratis entree.

 

Museumbezoek 

Wanneer een schoolklas bij ons op bezoek komt, wordt die typisch verdeeld in drie groepen met elk een gids, die de kinderen meeneemt op een tocht door het museum. Zo’n bezoek kunnen we organiseren voor kinderen van groep 3 tot en met groep 8.

(Klik hier voor meer info)

Voor 2023 hebben we een uitgebreid programma in voorbereiding over de watersnood, die dan 70 jaar geleden plaats vond. Een van onze vrijwilligers, die het heeft meegemaakt ,vertelt bijvoorbeeld daarover in ons museum in een omgeving zoals er in de tijd van de watersnood werd geleefd. Dus naast de bedstee, etc. We kunnen dat verhaal overigens ook nu al draaien.

Stadswandelingen

Stadswandelingen voor schoolklassen doen we ook. Het thema is dan: “De geschiedenis staat op de muur”. In de Kerkhofweg gaan we even langs bij het oorlogsmonument op de begraafplaats, in de Brouwersstraat vertellen we over de brouwerij, op het Kasteelplein komen het kasteel en de stadsmuur voorbij, bij de brugstraat gaat het over de bruggen en bij de weeshuisbrug over het oude weeshuis, etc. 
(Klik hier voor meer info)

Lezingen

De Heemkundekring geeft ook lezingen. Voor schoolklassen passen we die aan natuurlijk aan voor het niveau. Indien mogelijk nemen we dan ook voorwerpen mee die de lezing ondersteunen.  Onderwerpen waar we beeldmateriaal voor hebben zijn:

Geschiedenis van Zevenbergen met onder andere

(klik hier voor meer info):

Feodale systeem (Heren en heerlijke rechten) 

Hoeksche en Kabeljauwse twisten, die zeer belangrijk waren voor Zevenbergen

Tachtigjarige oorlog 

Suikerindustrie in Zevenbergen 

(klik voor meer info)

Haven van Zevenbergen

WOII in Zevenbergen

Watersnood van 1953

Echt dingen doen

In Museum Zevenbergen kun je ook echt een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld: schrijven op een lei, wassen zoals oma dat deed (teil en wringer), wegen op een oude bascule, tandartsje spelen in een echte spreekkamer uit 1934, muziek maken met een oude pathefoon, historische hoofddeksels passen, in de bedstee liggen (met de deuren dicht als dat niet te eng is), etc.

Maatwerk

Mits er voldoende tijd is om wat voor te bereiden, kunnen we ook maatwerk leveren door bij een rondleiding op bepaalde aspecten de nadruk te leggen of in een verhaal voor de klas een bepaald tijdvak uit de geschiedenis te belichten, waar het curriculum dan om vraagt.

Tarieven

De kosten van een museumbezoek of stadswandeling bedragen € 1,50 per kind met een minimum van € 20,- per boeking.