1 juni 2023: Heemkundecontact (foto’s kijken met de Heemkundekring over de Galgenweg, de Kerkhofweg en de Klundertseweg)
Locatie: Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg
Tijd: 14:00 uur (toegang gratis)
Op 1 juni 2023 gaat Heemkundecontact van de Heemkundekring Willem van Strijen weer van start, na een tijdje uit de lucht te zijn geweest. De locatie is zoals voorheen de Bibliotheek van Zevenbergen aan de Kasteelweg, in het gebouw van de 7 Schakels. We laten weer een aantal foto’s zien van de genoemde straten en het is dan de bedoeling dat de aanwezigen naar aanleiding van die foto’s herinneringen ophalen.




2 mei 2023: Lezing over Auschwitz (In samenwerking met de Stichting Dodenherdenking Zevenbergen)
Locatie: Bij Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd: 19:30 uur (zaal open 19:00 uur)
Herman Teerhöfer heeft 86 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland, Israël, Engeland, Zweden en in Brazilië. Dit alles in de afgelopen negen jaar. In de lezing doet Herman verslag van de interviews en gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. Aan de hand van korte videointerviewfragmenten (2 à 5 min) die Herman met Nederlandse Auschwitzoverlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees. Geïnterviewden hebben in verschillende kommando’s in Auschwitz gewerkt, zoals in het Auschwitzorkest, het Kanada kommando, het Philipskommando (Philips – Kamp Vught), het medisch kommando als arts, etc.
Hun levensverhaal vormt het uitgangspunt. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen (geloof/zingeving) om weerstand te bieden aan gevangenschap, onderdrukking, ervaringen in Auschwitz en herinneringen aan dit vernietingskamp en aan andere concentratiekampen, zoals kamp Westerbork, kamp Vught, Buchenwald, Bergen-Belsen.

Vanaf 1 februari 2023: Presentatie over de Watersnood van 1953
Vanaf 1 februari 2023, toen het 70 jaar geleden was dat de Watersnood plaats vond in onze contreien, tot juni zal er in Museum Zevenbergen iedere zaterdagmiddag een presentatie te zien zijn over de Watersnood van 1953. Deze presentatie is samengesteld uit foto’s van de ramp, filmbeelden, krantenartikelen, herinneringen van mensen die het meemaakten en ander materiaal. Een en ander wordt aan elkaar gepraat door een medewerker dan wel een voice-over, afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Verder hangen er in het museum een aantal foto’s en kaarten van de ramp met verklarende teksten. Ook zijn er boeken en tijdschriften ter inzage.
Het museum is het hele jaar door op zaterdagmiddag geopend.
Klik hier voor een trailer van de presentatie zoals die in Museum Zevenbergen wordt getoond


Watersnoodroute gemeente Moerdijk (1953-2023)
In verband met het feit dat 70 jaar geleden de watersnood plaats vond, waarbij ook de gemeente Moerdijk zwaar werd getroffen, is er een digitale watersnoodroute door de gemeente gemaakt. Deze route voert langs locaties van Heemkundekringen die aandacht besteden aan dit feit en langs punten die tijdens de watersnood een bepaalde betekenis hadden. Als u de route rijdt zal de app weten dat u bij zo’n punt komt en zal de informatie beschikbaar komen.
De route is beschikbaar op izi.TRAVEL. U moet dan wel de app downloaden.
U kunt de route vast op uw PC bekijken met deze link.

31 december 2022:
In memoriam Ger Suijkerbuijk
Op 31 december 2022 is Ger Suiijkerbuijk overleden. Ger was een buitengewoon gewaardeerd vrijwilliger van de Heemkundekring Willem van Strijen en een bijzonder aardige man. Hij was uitermate serieus in zijn werk, maar ook altijd in voor een geintje. Een fanatieke carnavalsvierder en een harde werker.
Hij leed al enkele jaren aan een slepende ziekte en was al weer enige tijd gestopt met zijn werkzaamheden voor de Heemkundekring, maar hij werd en wordt in ere gehouden bij onze club.

