Museum Zevenbergen is op zaterdagmiddag gratis geopend van 14 tot 17 uur (In januari 2025 gesloten)

Maar natuurlijk vinden we het leuk als u uw waardering laat blijken door een kleine vrijwillige bijdrage.
Als u op een andere tijd wilt komen is het niet gratis. Wilt u weten wat het kost, klik dan op tarieven

Museum Zevenbergen

Kom eens langs in onze knusse museum aan de Zuidhaven 17 in Zevenbergen. Wij zijn gevestigd in het woonhuis van een oude gerenoveerde binnenboerderij uit 1780. Het woonhuis, bestaande uit een woonkeuken, een mooie kamer met bedstee en een buurtwinkeltje, zijn ingericht met spullen uit de beginjaren 1900.
In het achterhuis vindt u oude ambachten zoals een smederij met hoefstal, een vlasserij, timmerwerkplaats, bakkerij, etc. Hier vindt u veel materiaal dat we hebben gekregen van Zevenbergse middenstanders die met hun werkzaamheden zijn gestopt. Hier bevindt zich ook onze bibliotheek met vele boeken over Zevenbergen, waarvan er een aantal ook te koop zijn.
Op de bovenverdieping hebben we ons eigenlijke museum met archeologische vondsten, een spreekkamer van een tandarts uit 1934, herinneringen aan de suikerindustrie, medische apparatuur, etc. etc.
Kom eens langs en geniet van Zevenbergen zoals het vroeger was.

Klik hier om een digitale rondleiding door ons museum te volgen

De normale openingstijden zijn:
Zaterdag:        14:00 tot 17:00 uur  

Voor een bezoek op afspraak kunt u:
Mailen:            info@heemkundezevenbergen.nl
Bellen:            06-37 44 92 59

Waarschuwing !!!!

Ons museum is helaas moeilijk toegankelijk voor rolstoelers. Met enige hulp is de begane grond wel te bezoeken, maar dan moeten een begeleider en iemand van de heemkundekring aanwezig zijn om te helpen. Als u met een rolstoel wilt komen, geeft u dat dan alstublieft van te voren aan. 

 

Na Willem van Strijen en bij gebrek aan een Heer, behartigen wij nu de historie van Zevenbergen

 

Tot de Franse tijd is Zevenbergen Hollands gebied gebleven. Bij het herstel van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 werd Zevenbergen bij de provincie Noord-Brabant gevoegd.

Volgens Delahaye moet de naam Zevenbergen wellicht zo verklaard worden, dat er bij de vorming van het poldergebied zeven landtongen, wallen of eilandjes te onderscheiden waren. Dus zeven hoogtes of bergjes. Andere bronnen houden het op de aanwezigheid van zeven veilige plaatsen waar schepen zich konden bergen toen Zevenbergen nog aan zee lag en een echte havenstad was.

Door bedijkingen vanuit het noorden en zuiden werd het gebied van Zevenbergen met het vaste land van Zuid-Holland (Strijen) verbonden. Na een aanvankelijke bloei door de winning van zout en turf, en later door handel, scheepvaart en landbouw, ontstond er na de grote Sint Elisabethsvloed in 1421 een groot verval. Alle reeds ingedijkte polders werden in dat rampjaar vernield.

In 1427/1428 veroverde Philips van Bourgondië de stad in zijn strijd met Jacoba van Beieren, die fanatiek werd gesteund door de toenmalige Heer van Zevenbergen (Gerrit II van Strijen). Gerrit werd daarop verbannen en Philips de Goede werd Heer van Zevenbergen, maar later kreeg de familie de heerlijkheid weer in hun bezit. Zevenbergen verloor door die nederlaag overigens wel stadsmuren en daarmee ook zijn belang als vesting.

In de 16e eeuw begon Cornelis van Bergen weer met de inpoldering rond Zevenbergen. Daardoor kreeg de landbouw opnieuw een kans zich te ontwikkelen. Graan, vlas en vooral ook meekrap waren producten van deze streek. Na het ontdekken van de chemische verfstoffen verdween de teelt van meekrap en maakte plaats voor de suikerbiet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Zevenbergen zwaar getroffen door oorlogsgeweld. Op 11 mei 1940 werd de stad gebombardeerd door de Duitsers. Hierbij vielen vele slachtoffers. In november 1944 werd Zevenbergen door de Amerikanen bevrijd na dagenlang onder spervuur van de artillerie te hebben gelegen. Ook nu waren vele doden en gewonden te betreuren en werden vele woningen, winkels en landbouwschuren vernield of zwaar beschadigd. De bruggen waren opgeblazen. De landbouw kampte met grote moeilijkheden omdat de poldergemalen onklaar waren gemaakt.

Ook de watersnoodramp van 1953 trof het grondgebied van Zevenbergen. Ongeveer twee derde deel van de toenmalige gemeente stond onder water, maar de stad bleef gespaard.

Zevenbergen beslaat een oppervlakte van 4.927 ha. en is nu onderdeel van de gemeente Moerdijk. De gemeente Moerdijk bestaat uit de vroegere zelfstandige gemeenten: Fijnaart en Heijningen, Klundert, Standdaarbuiten, Willemstad, Zevenbergen (Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en Langeweg) en Moerdijk, wat vroeger bij Hoge- en Lage Zwaluwe hoorde..

Voor een tijdlijn met de jaartallen van Zevenbergen, klik hier.