U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 


September 2022: Expositie: De haven van Zevenbergen in de kunst

 In de maand september is er in het museum beeldende kunst te zien met als motto "De Zevenbergse Haven in de kunst". Er hangt dan werk van verschillende, vaak Zevenbergse kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door de Zevenbergse Haven.  De werken variëren van grote schilderijen tot pen- en potloodtekeningen op bescheiden formaat.

Aan de expositie is tevens een wedstrijd voor kinderen en volwassenen verbonden. Het gaat er om kunstwerken te herkennen aan schijnbaar onbelangrijke details. Kom eens proberen.

Klik hier om de catalogus in te zien

Klik hier voor een introductiefilmpje voor de expositie.

Klik hier  voor de poster


25 oktober 2022: Kunst of Kliko  (onder voorbehoud)

Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 13:30 uur, begin lezing 14:00 uur
Toegang:   Gratis

Dit is een optreden waarin Cees en Anneke Prinsen–van Doorn de toehoorders meenemen in de wereld van kunst of aardige kitsch. Cees is specialist in historie en volksleven en taxateur. Anneke is columniste en zorgt met haar sappige verhalen voor de vrolijke noot!

Is dat schilderijtje nou écht zoveel waard of heeft het slechts herinneringswaarde? Wanneer is iets antiek en is het dus veel waard? Aan de hand van meegebrachte voorwerpen vertellen ze stap voor stap over goud- en zilvermerken, porselein, aardewerk brons, tombak, bakeliet, hout glas en boeken. Voor de een herkenning, voor ’n ander groot nieuws.

Bezoekers kunnen ook voorwerpen meebrengen en kijkt u dus vast eens even rond of er iets is waarvan u nu wel eens zou willen weten of het echt antiek is. Interessant is dan het verhaal achter deze kleinoden en Cees kan desgewenst de voorwerpen op waarde taxeren zoals hij al jaren voor verzekeringen doet.

Kortom, een leerzame maar vooral gezellige happening. Klik hier voor een voorproefje.


11 november 2022 (18:00 uur), Poteravond

De tweede vrijdag van november, 11 november 2022 dus, hebben we weer de traditionele Poteravond voor donateurs van de Heemkundekring.  

Later volgt informatie over hoe u zich kunt inschrijven voor deze potermaaltijd. 


Datum nog niet bekend: Lezing over Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss

Deze lezing wordt verzorgd door Arie de Bruin van de Heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten Leur.
Locatie:      Zaal Verhoeven, Kerkstraat 8, Zevenbergen
Tijd:            Zaal open: 19:00 uur, begin lezing 19:30 uur
Toegang:    Gratis

Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss werd op 11 november 1841 geboren op het 'Hof' te Oud-Gastel als zesde kind en derde zoon van Ulbo Jetze Heerma van Voss, kantonrechter te Oudenbosch. 

Hij was o.a. directeur van de suikerfabriek van Zwartenberg en woonde in Leur.  Van Voss was ook op technisch gebied vooruitstrevend. Al in 1876 werd de oude methode om met persen suiker uit de bieten te halen verlaten en werd in zijn fabriek een cirkelvormige diffusiebatterij geïnstalleerd, die een veel hoger rendement gaf. Van Voss ging zelf naar Bohemen om de werking daarvan te leren.

Zijn suikerfabriek was een van de eerste met elektrisch licht en telefoon. De erkenning van zijn technisch inzicht kwam in 1919 toen de Technische Vereeniging van Beetwortelsuikerfabrikanten en Raffinadeurs hem tot erelid benoemde. Tevens richtte de vereniging het Heerma van Voss-Fonds op, bedoeld als ondersteuning van onderzoek op chemisch gebied en dan vooral met betrekking tot suiker. Van Voss doneerde het geld hiervoor.

Hij was een sociaal werkgever en adviseur van de Nederlandse regering.  Maar hij werd het meest beroemd doordat hij als eerste in Nederland een vliegtuig liet opstijgen en wel in Etten Leur. Dit om zijn interesse voor de techniek te onderstrepen.