U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

1 oktober 2020 (14:00 uur) : Heemkundecontact 
PAS OP !!!!!!!!! Locatie gewijzigd naar Noorhavenkerk, Noordhaven 2, Zevenbergen.

Helaas ging 3 september niet door. En nu ging 1 oktober ook bijna niet door vanwege de beperkingen in de bibliotheek. Gelukkig hebben we de Noordhavenkerk van de Gereformeerde Gemeente Vrijgemaakt bereid gevonden om de bijeenkomst van 1 oktober te huisvesten in hun kerkgebouw aan de Noordhaven 2 in Zevenbergen..

We hopen dus dat we, zoals gewoonlijk op de eerste donderdag van de maand, nu wel kunnen beginnen met Heemkundecontact. Het gaat deze keer over schoolfoto's van de Sint Josefschool op de Markt en aan de Neerhofstraat. Wim Boot vertelt het verhaal en heeft de foto’s uitgezocht voor deze bijeenkomst.

Echter zo gewoon is deze tijd niet. Het zal u niet verbazen dat het vanwege corona in verband met uw eigen en onze veiligheid een beetje anders gaat dan vroeger. Het is natuurlijk niet ideaal, maar we willen toch proberen om binnen de grenzen van het mogelijke onze activiteiten weer op te pakken. De regels zijn:

1.   Houdt u zich aan algemene richtlijnen zoals regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand, niet zingen of roepen, etc.

2.   Deelnemers moeten zich vooraf registreren door per email hun naam en telefoonnummer door te geven met het aantal personen dat wil deelnemen. U dient zich voor 20-08-2020 op te geven via emailadres: heemcontact@heemkundezevenbergen.nl ;

3.   Als u corona gerelateerde klachten heeft kom dan niet naar de bijeenkomst en meldt u zich dan af;

4.   Heemkundecontact gaat alleen door als het op de genoemde datum naar inschatting van de Heemkundekring en volgens de corona-richtlijnen van het RIVM, van de overheid en van de bibliotheek nog mogelijk is. Als het niet door gaat krijgt u daarvan persoonlijk bericht via email;

5.   Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Wie het eerst komt .... Als dit aantal al is bereikt wanneer u zich opgeeft komt u op de wachtlijst;

6.   Bij minder dan 12 ingeschreven deelnemers op 20-08-2020 gaat het niet door;

7.   Als u binnenkomt dient u uw handen te desinfecteren en meteen te gaan zitten op de aangewezen plaats. Het is niet de bedoeling rond te lopen.

8.   Voor de liefhebbers zijn er mondkapjes beschikbaar voor de prijs van € 1,- per stuk;

Omdat er maar weinig plaatsen beschikbaar zijn, vragen wij u om zich alleen op te geven als u zeker weet dat u komt. Graag een melding zodra u na inschrijving toch blijkt niet te kunnen komen, zodat we iemand van de wachtlijst kunnen laten inschuiven.

10 -14 oktober 2020, Noord- en Zuidhaven van oud naar nieuw

Van 10 tot en met 14 oktober organiseren de werkgroep EXPO van de Stichting Cultuur Moerdijk en de Heemkundekring Willem van Strijen uit Zevenbergen een 5 daagse expositie over de Zevenbergse Haven

Deze vindt plaats in Theater de Schuur Kerkstraat 23, Zevenbergen.

De openingstijden zijn iedere dag van 13.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis

Wat is er zoals te zien?

  • De Heemkundekring presenteert een uitvoerige serie foto’s van de Noord- en Zuidhaven waarop de “oude haven” voor en rond de demping kan worden bekeken.
  • De maquette “tussen de bruggen”, vanaf 1955 gemaakt in 2017 door Frans v.d. Put is ook weer te zien. Voor degenen die deze hebben gemist op de Kerstexpo 2017 is dit een must.
  • De maquette van de nieuwe Haven en omgeving gemaakt in 2019 door architect Thijs van Tetering staat op het podium in het volle licht.
  • De foto’s van de bouwperiode zijn op scherm te zien vanaf het begin van de werkzaamheden tot heden. Het is de moeite waard!
  • Op de banners is te zien hoe de haven gaat worden als die gereed is

Zie ook de website van de Stichting Cultuur Moerdijk


10 oktober 2020, 14:30 tot 16:00 uur, "Zien wat oma zag"

Op 10 oktober 2020 organiseert Heemkundekring Willem van Strijen een activiteit voor kinderen onder het motto "zien wat oma zag" of ook wel "De dag van oma".

Voor deze activiteit moeten de kinderen worden ingeschreven via de website www.meermoerdijk.nl

Dat kan vanaf 20 september 2020. 

 


24 oktober 2020, 14:30 tot 16:00 uur, "Zien wat oma zag"

Op 10 oktober 2020 organiseert Heemkundekring Willem van Strijen een activiteit voor kinderen onder het motto "zien wat oma zag" of ook wel "De dag van oma".

Voor deze activiteit moeten de kinderen worden ingeschreven via de website www.meermoerdijk.nl

Dat kan vanaf 20 september 2020. 

 


Werkgroep stamboomonderzoek (na de zomer)

Nadat we een tijdje stil lagen met de genealogiegroep, hebben een aantal mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan een beginnersgroep voor stamboomonderzoek. Zodra de omstandigheden het toelaten, starten we daarmee. U kunt zich via het contactformulier op deze website daarvoor opgeven.


Oktober 2020, Geschiedenisquiz 


5 november 2020 (14:00 uur): Heemkundecontact (Bibliotheek West-Brabant Locatie Zevenbergen)

Kees Tielen doet aan de hand van foto's een rondje "Afgebrande Hoef". Zie voor de regels bij Heemkundecontact van 1 oktober 2020.


13 november 2020 (18:00 uur), Poteravond

De tweede vrijdag van november, 13 november 2020 dus, hebben we weer de traditionele Poteravond.  

Vanwege corona gaat het deze keer een beetje anders dan normaal. Er is deze avond plaats voor maximaal 60 personen. De deelnemers zitten aan tafeltjes in groepjes van maximaal 4 personen. Als u meer dan 4 personen inschrijft, geef dan aan welke 4 mensen bij elkaar aan een tafel willen zitten. Het is niet de bedoeling die avond rond te lopen, behalve dan om naar het toilet te gaan natuurlijk. Verder dienen de instructies van het personeel van Verhoeven te worden opgevolgd.

Bij uw aanmelding dienen de namen van alle deelnemers die u inschrijft te worden opgegeven.

Het spijt ons dat het allemaal iets minder ongedwongen aan toe kan gaan dan normaal, maar als we dit niet zo organiseren, dan komen we tot niets meer.

U kunt zich voor deze maaltijd opgeven op de volgende manieren:

  • Door een e-mail te sturen naar info@heemkundezevenbergen.nl of via het contactformulier op onze website (https://www.heemkundezevenbergen.nl/contactformulier/ ) onder vermelding van “Poteravond” en uw naam en telefoonnummer en de namen van de andere door u ingeschreven personen. Bij meer dan 4 personen, dient u ook aan te geven welke personen bij elkaar aan een tafel willen zitten;
  • Door te bellen naar Henk Geleijns, 06-514 364 0
Wilt u dat s.v.p. uiterlijk 8 november doen, maar liever nog eerder als u weet dat u wilt komen.
 

3 december 2020 (14:00 uur): Heemkundecontact (Bibliotheek West-Brabant Locatie Zevenbergen)

Kees Tielen neemt u aan de hand van foto's mee naar de Bosselaar en Molengors. Zie voor de regels bij Heemkundecontact van 1 oktober 2020. 


10-12-2020, lezing door Karel Leenders   

Op 23 april 2020 zouden we onze algemene vergadering hebben gehad, maar u weet dat het dan vooral om de lezing gaat. Dit ging echter vanwege de corona crisis niet door. We hebben deze lezing nu onder voorbehoud voor de herfst van 2020 gepland. Na de zomer zal worden getracht om een datum en locatie vast te leggen.

Karel leenders heeft vooral aandacht voor het westen van Brabant. Hij promoveerde in november 1996 op het proefschrift, "Van Turnhoutervoorde tot Strienemonde". Dit werk is een geschiedenis van West-Brabant tijdens de middeleeuwen (400 - 1350 n.Chr.). In dit proefschrift onderzoekt Leenders de herbevolking van West-Brabant nadat dit gebied vanaf de Romeinse tijd ontvolkt was geraakt; de ontwikkeling van dorpen en enkele kleine steden; de incorporatie van de streek in het hertogdom Brabant en het graafschap Holland; en ten slotte de interactie tussen de mens en de natuur in een min of meer vierkant gebied dat wordt begrensd door Willemstad, Geertruidenberg, Turnhout en Antwerpen.Karel Leenders is ook schrijver van het bekende boek “Polders in kaart” over o.a. de Gastelse kaart en het ontstaan van de polders in de Westhoek van Brabant..De lezing gaat over Zevenbergen en dan met name over onderwerpen als de zoutwinning (selnering), het steken van turf en natuurlijk ook de Sint Elizabethvloed, Na deze lezing weet u alles over het ontstaan van de polders rond Zevenbergen.