U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

24 januari 2022: Museum Zevenbergen gaat weer open

Als gevolg van de persconferentie van 24 januari j.l. kan Museum Zevenbergen vanaf 25 januari weer open gaan. Omdat we normaal in januari altijd gesloten zijn, is de eerste reguliere dag dat we open zijn 5 februari. Op afspraak het museum bezoeken kan natuurlijk 7 dagen in de week. 

Voorlopig zijn een QR code en een mondkapje verplicht bij een bezoek aan het museum.


27 november 2021: Pietenhuis voor het laatste geopend

Vanwege de maatregelen die zijn afgekondigd tijdens de persconferentie van 26 november 2021 is het met ingang van zondag 28 november niet langer mogelijk het Pietenhuis open te houden.  Zaterdag 27 november is dus de laatste mogelijkheid om het Pietenhuis te bezoeken.  De aangekondigde openstelling van 1 en 4 december gaat niet door.

In november en begin december is Museum Zevenbergen tegenwoordig het Pietenhuis. Sinterklaas zelf heeft er zijn kantoor en de Pieten kunnen er hun potje koken en uitrusten van hun nachtelijke arbeid. Vorig jaar was het museum en dus ook het Pietenhuis rond deze tijd helemaal gesloten, maar nu konden kinderen toch weer langskomen om het Pietenhuis eens van binnen te bekijken. Helaas is 27 november de laatste dag. Het spijt ons.  Misschien toch nog leuk als je een eerdere mogelijkheid gemist hebt. Het Pietenhuis is een samenwerking van de Stichting Sinterklaas Zevenbergen en de Heemkundekring Willem van Strijen.

Het Pietenhuis aan de Zuidhaven 17 is geopend op zaterdag 27 november 2021, van 14:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis, maar er zijn wel enkele beperkingen. Er mogen maar 6 kinderen tegelijk naar binnen met ieder maximaal een begeleider. De begeleiders dienen een QR- code te laten zien en een mondkapje te dragen. Reserveren is niet mogelijk, dus als het druk is moet er buiten even gewacht worden. Houd afstand waar mogelijk en kom niet als u klachten heeft die op corona kunnen wijzen.

Kom dus eens kijken in de keuken van de Pieten, dan kun je zien waar ze zitten te eten als ze niet slapen en niet onderweg zijn. Als jullie langs komen liggen ze waarschijnlijk boven in hun bed, maar er zijn er altijd wel een paar wakker. Ook het kantoor van de Sint kun je bekijken. Hij is er dan helaas niet, want hij was hier al op 20 november en hij moet natuurlijk nog op heel veel andere plaatsen zijn. Het voordeel is dan wel dat je even in zijn stoel kunt zitten en dan kan je vader of je moeder even een foto maken.  

De gewone rondleidingen zijn op 27 november niet mogelijk. 

Klik hier voor een filmpje over de intocht en het Pietenhuis in 2021.

Klik hier voor het Sinterklaasjournaal 2021 met de ontvangst van de Sint door de Burgemeester


Interview met Piet Goverde over zijn werk op de suikerfabriek

Klik hier voor de link naar het filmpje met het interview met Piet Goverde

 


6 november 2021: Coronapas nodig voor Museum Zevenbergen

Vanaf 6 november 2021 is voor de toegang tot Museum Zevenbergen een geldige coronapas nodig voor alle bezoekers van 13 jaar en ouder.


31 oktober en 1 en 2 november: Halloween, Allerheiligen en Allerzielen

Ook onze etalage is ingericht in het teken van deze feestdagen.


Joannes Brabers ook nog in oktober 2021

De expositie van werk van Joannes Brabers loopt nog door in oktober 2021. Elke zaterdag van 14:00 tot 17:00 te zien in Museum Zevenbergen.

Klik hier om de brochure van de tentoonstelling in te zien.

Klik hier voor een filmpje over Joannes en zijn werk


2 en 3 oktober 2021:  Expositie Cultuur Moerdijk:  Natuurlijk Getekend.

Beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Locatie:      Bij Verhoeven,  Kerkstraat 8 in Zevenbergen

De entree is zoals altijd gratis. Ook wij moeten rekening houden met de Covid 19 regels, dus het scannen van de QR code op papier of op de mobiele telefoon.

Natuurlijk Getekend!” is een verzameling van tekeningen en schilderingen door kinderen uit de Gemeente Moerdijk. Deze kinderen hebben onder begeleiding van Stef den Ridder, wetenschappelijk illustrator en auteur, de natuur in beeld gebracht. Deze tekeningen zijn o.a. gemaakt tijdens de buitenschoolse activiteit "Dieren en Natuur tekenen" die Stef aanbiedt op verschillende scholen in de gemeente.

Tijdens de expositie is het resultaat te zien van enthousiaste tekenleerlingen die behalve hun tekenvaardigheid, ook hun interesse voor de natuur hebben uitgebreid tijdens de lessen. Door tijdens de lessen te focussen op het tekenen en schilderen met de hand en het kijken naar de natuur, probeert Stef de kinderen weer enthousiast te maken voor die dingen die soms toch wat lijken te verdwijnen. Zo wordt er tegenwoordig veel digitaal getekend en ontworpen, maar juist een echt potlood in je hand houden, goed kijken en vanuit een schets beginnen is zo mooi aan tekenen. En daar leer je ook het meeste van. Zo kun je niet even op “wissen” klikken als je te hard drukt met je potlood of een foutje maakt met verven. Vervolgens is het dan geweldig als je tekening of schildering helemaal gelukt is. En dat mag uiteraard met vallen en opstaan. Het belangrijkste is dat iedereen zijn best doet en er plezier in heeft. Zowel het enthousiasme als het doorzettingsvermogen ontbrak niet tijdens de lessen en dat is goed terug te zien in de kunstwerken.

Al deze werken hebben dus met de natuur te maken; dit kan een tekening van een dier zijn, een plant, een grote schoolplaat zoals die van M.A. Koekkoek die vroeger in de klas hingen of een natuur dagboek. De natuur bleek een heel geschikt onderwerp: in deze tijd is het heel belangrijk dat we de natuur die we nog hebben waarderen, en ergens een interesse voor ontwikkelen gaat juist heel goed als je het uitgebreid bestudeert tijdens een tekenles. Natuurlijk is het ook wel zo dat Stef wetenschappelijk illustrator is, dus dan eindig je al snel bij natuur illustraties, waardoor de kinderen gemotiveerd worden om naar de les te komen met bladeren, veren en natuurboeken.

“Natuurlijk Getekend!” is dan ook de perfecte titel. Natuurlijk is al dit werk getekend met de hand, want dat is toch wel de basis van echte kunstenaars, maar uiteraard draait het dus ook om de tekeningen met een natuurthema. Kortom, de titel spreekt voor zich en al helemaal als u de prachtige werken komt bekijken!


31-07-2021 - Bestelde plaatjes zijn voor het grootste deel afgehaald

Zie ook het artikel van 11-07-2021 hier onder.

 

 

 

 

 

 

 

De bestelde plaatjes zijn  vandaag al voor het grootste deel afgehaald in Museum Zevenbergen. Er ontstonden gelukkig geen rijen en het was gezellig druk in het museum. Het bleek ook goed mogelijk om afstand te bewaren. Daarmee is deze opzet om iedereen aan zijn/haar plaatjes te helpen geslaagd te noemen.

De plaatjes kosten dus 10 cent per stuk en er kan alleen contant worden afgerekend. 

De mensen die hun plaatjes nog niet hebben opgehaald, kunnen dat in de komende tijd doen tijdens de normale openingstijden van het museum (zie link) .  We hebben voor iedereen de bestelde plaatjes kunnen vinden, dus iedereen die heeft besteld, krijgt zijn/haar boek vol. Ze wachten op u in de enveloppen.


11-7-2021 - Jumbo Actie Historische Plaatjes

LEES DIT GOED !!!!!!!!
Het verzamelen van historische plaatjes van Zevenbergen bij de JUMBO supermarkt hier in Zevenbergen is met een ruildag op 7 juli j.l. afgesloten. De plaatjes die nog over zijn liggen inmiddels bij de Heemkundekring Willem van Strijen, de samenstellers van dit boek.

Wij gaan ons best doen om nog zoveel mogelijk mensen te helpen hun boek vol te krijgen. Om wachttijden te voorkomen en ook omdat corona weer de kop opsteekt en we liever geen grote groepen mensen bij elkaar hebben, gaan we dat anders doen dan op een klassieke ruildag.

Als u nog plaatjes nodig heeft moet u een goed leesbaar lijstje maken met de nummers van de plaatjes die u nog niet heeft en ook uw naam, adres en telefoonnummer. Dat lijstje moet uiterlijk maandag 26 juli bij ons in de brievenbus zitten op het adres van Museum Zevenbergen, Zuidhaven 17, 4761 CR in Zevenbergen. Toesturen per email kan ook op emailadres 

plaatjesactie@heemkundezevenbergen.nl

onder vermelding van dezelfde gegevens. Per lijstje mag ieder nummer maximaal één keer worden genoemd.

Vanaf zaterdag 31 juli kunnen de bestelde plaatjes worden afgehaald in Museum Zevenbergen op het eerdergenoemde adres. Dat kan tijdens de normale openingstijden van het museum, namelijk zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur en maandag van 10:00 tot 12:00 uur. Dat hoeft dus niet precies op die dag en om drukte vermijden kan het dus ook later. Wij vragen bij het afhalen een contante vergoeding van € 0,10 per plaatje voor de moeite en voor onze Heemkundekring.  

Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat u hiermee uw boek vol krijgt. Dat is afhankelijk van wat u nodig heeft en van de plaatjes die nog over zijn. De mensen die nog de minste plaatjes nodig hebben krijgen voorrang. Dat is omdat zij de grootste kans hebben hun boek vol te krijgen.  

U kunt uw dubbele plaatjes bij ons inleveren zodat wij er misschien andere mensen mee kunnen helpen, maar het hoeft niet. Het aantal plaatjes dat u inlevert is niet van invloed op het aantal plaatjes dat u kunt kopen.

Klik HIER om een PDF te downloaden met bovenstaande tekst. 


03-07-2021 Museum Zevenbergen gaat weer open

Op 3 juli 2021 gaat Museum Zevenbergen weer open. Kijk op het tabblad "Museum Zevenbergen" voor meer informatie.


11-05-2021 Bombardement op Zevenbergen is 81 jaar geleden

Vandaag 81 jaar geleden, dus 11 mei 1940, werd Zevenbergen (Merodestraat tot Lage Wipstraat) gebombardeerd bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er vielen 36 doden en we hadden de volgende schade:
•106 woonhuizen
•5 winkels
•1 bierbrouwerij
•1 graanpakhuis
•1 binnenboerderij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28-04-2021 Terrassen weer open

Op 28 april 2021 gingen de terrassen van de Horeca weer open na een lange periode van Lock-down in verband met Corona. Het was meteen druk omdat het weer ook goed was op deze dag. 

 

22-04-2021 Bord met "Museum Zevenbergen" hangt weer op zijn plaats

De naam van ons museum is alweer een tijdje lang "Museum Zevenbergen" maar nu is ook het bord boven de deur helemaal in stijl aangepast. Dat wil zeggen dat de stijl is gebleven wat die was, maar de naam is gewijzigd. 

Helaas zijn we nog niet open, maar dat komt ongetwijfeld snel.

17-03-2021 Historische verkiezingen voor de Tweede Kamer in Coronatijd

Iedereen is op 15, 16 of 17 maart gewoon gaan stemmen, maar eigenlijk was het historisch. Stemmen tijdens de lock down in verband met Corona is natuurlijk bijzonder. Het is de geschiedenis van de toekomst. Over 50 jaar kijkt men in ongeloof hier op terug. Hier het Stembureau in de gymzaal aan de Droge Mark met meters afstand, mondkapjes en gelukkig niet druk.

 

 

 

 

 

 

 

 

                     


Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets

De geschiedenis gaat niet alleen over kastelen, ridders, Johan van Oldenbarnevelt en pastoor van Kessel. Ook volksbewegingen uit het recente verleden verdienen de aandacht en daarom heeft het BHIC weer zijn best gedaan. Dit keer over de feministische beweging. 

Als er nog mensen zijn die foto's en/of verhalen over deze periode in Zevenbergen hebben, dan houden wij ons aanbevolen. 

Link naar de BHIC webpagina over rebellerende vrouwen

Persbericht BHIC over rebellerende vrouwen

Iedereen een gezond 2021 gewenst !!!

Wij hopen dat u allemaal gezond mag blijven in deze corona periode. 

In Museum Zevenbergen zijn in december 2020 en januari 2021 kerststallen van Monique van Zanten te zien. 's avonds zijn ze verlicht en extra sfeervol. Loop eens langs onze etalage aan de Zuidhaven 17 voor een beetje kerstsfeer in deze barre tijden.

Het bestuur en de vrijwilligers van de Heemkundekring Willem van Strijen.

        


De werkkamer van Sinterklaas in Museum Zevenbergen (2020)

Ook dit jaar is de werkkamer van Sinterklaas voor zijn verblijf in Zevenbergen weer in het Museum Zevenbergen aan de Zuidhaven 17. Klik hier om te zien hoe het er uit ziet.


Museum Zevenbergen vanaf 19 november weer open

Vanaf 19 november is Museum Zevenbergen van de heemkundekring Willem van Strijen weer open. Klik hier voor de "spelregels"


13-10-2020: Alle activiteiten voor 2020 afgelast

Het bestuur van de heemkundekring Willem van Strijen heeft besloten om alle resterende activiteiten voor 2020 af te gelasten. Dat betekent dat de Poteravond, de lezing van december en de resterende sessies in het kader van heemkundecontact niet doorgaan. Dit in verband met de aangescherpte coronaregels van 13-10-2020. Het is daarmee nauwelijks nog mogelijk evenementen te organiseren. We willen bovendien ook niet de grenzen van het mogelijke opzoeken met een medewerkersbestand en doelgroep die  vrijwel volledig in de risicogroep valt. 

Activiteiten door en onder verantwoordelijkheid van derden in ons museum kunnen eventueel wel doorgaan als aan alle regels is voldaan.  


03-10-2020: Mondkapjes in museum Zevenbergen

Het bestuur van de heemkundekring Willem van Strijen heeft op 3 oktober 2020 besloten dat in verband met het dringende advies van de overheid en ook in navolging van vergelijkbare organisaties, alle vrijwilligers en bezoekers vanaf 13 jaar van Museum Zevenbergen aan de Zuidhaven 17 in Zevenbergen een mondkapje gaan dragen.


23 september 2020, Aanpassingen bestuur

In de bestuursvergadering van 23 september 2020 is het bestuur van de Heemkundekring Willem van Strijen enigszins aangepast. De waarnemend voorzitter en penningmeester Ebo Roek is benoemd tot voorzitter en Josette Schoorl is toegetreden tot het bestuur als gewoon lid. Het penningmeesterschap zal per 1-1-2021 overgaan naar Piet Ooijen. De samenstelling van het bestuur is dan als volgt:

Voorzitter:                Ebo Roek
Secretaris:               Wim Lock
Penningmeester:     Ebo Roek (tot 1-1-2021, daarna Piet Ooijen) 
Bestuursleden:        Henk Geleijns
                                Josette Schoorl 

Het bestuur is daarmee weer op sterkte.


20 september 2020: "Wie waren toch die bakkers van Zevenbergen"

Het boek van Angela Rindt over de bakkers van Zevenbergen is bijna klaar. Het ligt bij de drukker. U kunt een exemplaar reserveren via het contactformulier op deze website. Wij geven dat dan door aan Angela. De prijs ligt nog niet helemaal vast, maar zal ergens tussen 15 en 20 euro liggen.


1 juli 2020, Museum Zevenbergen weer open

Het museum van de Heemkundekring Willem van Strijen, aan de Zuidhaven 17 in Zevenbergen is vanaf 1 juli 2020 weer te bezoeken. Helaas is de vrije inloop op zaterdagmiddag nog niet mogelijk. In verband met het gevaar op corona besmetting gelden er in lijn met de landelijke regels voor museumbezoek ook voor ons museum een aantal voorwaarden (klik hier). Zo is bezoek uitsluitend mogelijk op afspraak en wordt u geacht zich te houden aan de algemene gedragsregels van het RIVM. Ook de stadswandelingen zijn weer te boeken. Bezoekers kunnen zich aanmelden per email (info@heemkundezevenbergen.nl) of per telefoon (06-37 44 92 59). Zoals u ziet  houden de figuranten in het museum zich al helemaal aan de regels. 


10 juni 2020, Oud Nieuws nummer 113 is uit

Vanaf vandaag wordt ons tijdschrift Oud Nieuws bezorgd bij onze donateurs. Deze keer onder andere  een artikel van Ine Krielen, waarin zij schrijft over haar jeugd in Zevenbergen, met name 1963. Zij noemt daar ook de top 10 van de VARA die toen net op basis van verkoopcijfers werd samengesteld. Omdat muziek, meer dan woorden, een tijdgeest kunnen weergeven en omdat je die in een tijdschrift niet kunt laten horen, doen we dat hier. Klik op een nummer om het te horen. Bijzonder is dat het nummer "Spiegelbeeld" er twee keer in staat, een keer van Johnny Halliday (met Sylvie Vartan in de clip) en natuurlijk Willeke Alberti.

Tijd voor Teenagers (VARA's Top 10, uitzending zaterdagavond, gepresenteerd door Herman Stok), 30 november 1963

1

 

IF I HAD A HAMMER

Trini Lopez

2

 

NIMM DEINE WEISSE GITARRE

Gert Timmerman

3

 

SPIEGELBEELD

Willeke Alberti

4

 

TES TENDRES ANNEES

Johnny Halliday

5

 

IK HEB EERBIED VOOR JOU GRIJZE HAREN

Gert Timmerman

6

 

RED SAILS IN THE SUNSET

Fats Domino

7

 

MARIA NO MAS

Cliff Richard

8

 

BOSSA NOVA BABY

Elvis Presley

9

 

TOUS LES GARCONS ET LES FILLES

Francoise Hardy

10

 

LA BAMBA

Trini Lopez


4 juni 2020, Weeshuisbrug geplaatst

Vandaag 4 juni is de nieuwe Weeshuisbrug geplaatst over de haven, die het voorlopig nog zonder water moet doen. De brug is genoemd daar het weeshuis dat zich tot 1838 op de hoek van de Molenstraat en Nieuwe Kerkstraat (toen Brugstraat) bevond.  De tuin ervan lag op de hoek Zuidhaven en Nieuwe Kerkstraat. Dat weeshuis met de grond is in 1830 door het RK Kerkbestuur gekocht van de de Protestantse Gemeente om er de latere Waterstaatskerk op te bouwen.


1 juni 2020, terrassen en musea mogen open

Vandaag 1 juni 2020 mogen de terrassen en de musea weer open na de corona crisis. We bekijken momenteel nog of en hoe we eventueel weer open kunnen met ons museum aan de Zuidhaven 17. We houden u op de hoogte, onder andere via deze website.                                                            

11 mei 2020, 80 jaar geleden bombardeerden de Duitsers Zevenbergen

Op 11 mei 1940, dag 2 van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland, bombardeerden de Duitsers Zevenbergen vanwege de aanwezigheid van Franse troepen die de Moerdijkbruggen probeerden terug te veroveren. Ze slaagden niet. Er vielen 39 doden.


NOS 75 jaar bevrijding zit er voorlopig op

Op 9 mei 2020 had de NOS voorlopig haar laatste bevrijdingsjournaal. Onder deze link kunt u een aantal verhalen nog eens nalezen:   NOS 75 jaar bevrijding


Nationale Romeinenweek (eerste week van mei 2020)

De eerste week van mei 2020 was de nationale Romeinenweek. Hieronder de link naar meer informatie.

Nationale Romeinenweek


5 mei 2020, Bevrijdingsdag

De Heemkundekring heeft eind 2019 in nummer 112 van haar tijdschrift "Oud Nieuws" al veel aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding, omdat Zevenbergen al op 5 november 1944 werd bevrijd en dus vorig jaar al 75 jaar vrij was. Net als 4 mei (zie hieronder) vieren we de bevrijding van heel Nederland dit jaar thuis. Hieronder een paar links om u er (voor zover nodig) aan te herinneren waarvan we werden bevrijd en een paar foto's van bevrijdingsfeesten uit het verleden. 

Diapresentatie over WOII van Heemkundekring Willem van Strijen

511 verhalen over WOII van het BHIC

Liberation Route Europe

Brabant Remembers, 75 jaar vrijheid 

De bevrijdingsbus van Moerdijk. Video van een deelnemer  
Het boekje van de bevrijdingsbus is nog steeds verkrijgbaar bij de heemkundekring voor een bedrag van € 3,- p.st. Als u contact met ons opneemt, dan krijgt u het in de brievenbus (met een factuur)

 


4 mei 2020, Dodenherdenking

Dit jaar op 4 mei helaas geen traditionele gezamenlijke dodenherdenking in een van de kerken en bij het monument in het Julianapark. De burgemeester heeft overigens wel een krans gelegd (zie foto). Het is dit jaar 75 jaar geleden en zou dus bijzondere aandacht moeten hebben gekregen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we de doden niet herdenken. Dat kan ook thuis. Omdat het altijd lastig is om doden in het algemeen te herdenken, hebben we hieronder een aantal links opgenomen naar korte levensbeschrijvingen van Zevenbergenaren die tijdens WOII in actieve dienst zijn gestorven. Misschien kunt u zich daar op richten en via hen de meer dan honderd andere Zevenbergenaren en miljoenen wereldburgers herdenken, die in WOII en bij andere conflicten het leven lieten.

Nies den Engelsen              Hein van Aken                  Willem Boot                         

Martinus van Geel               Piet van Gils                     Leendert van Helden

Johan Jansse                      Boelo Tigchelaar              Antonius Trommelen

Leendert Vogel

Klik hier  voor de link naar de webpagina van de Stichting Dodenherdenking Zevenbergen en hun bericht met betrekking tot deze 4 mei 2020. 


26 april 2020, Koningsdag

 Dit jaar staat Koningsdag in het teken van Corona, wat kroon betekent. Als het niet zo droevig was, zou het toepasselijk genoemd kunnen worden, maar dat is het natuurlijk niet.

Koning Willem Alexander, Heer van Zevenbergen en zoveel meer. In 1647 schonk Philips IV van Spanje Zevenbergen aan Amalia van Solms en daarmee kwam Zevenbergen in handen van de Nederlandse Koninklijke familie. In 1795 werd daar door de Fransen een eind aan gemaakt, maar zij voeren de (lege) titel nog steeds, naast o.a.: Heer van Baarn, Besançon, Borculo, Bredevoort, Bütgenbach, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, Het Loo, Montfort, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Sankt Vith, Soest, Ter Eem, Turnhout, Willemstad en Zevenbergen.

 

Over Konings(inne)dag  (bron: Wikipedia, ingekort)

In de 19e eeuw was 'Waterloodag', 18 juni, jarenlang de nationale feestdag. Tegen het einde van de eeuw vervaagde de herinnering.  en ging het feest min of meer onopgemerkt voorbij.

Nog voor de 'echte Koninginnedag' werd op 31 augustus 1885 de eerste 'Prinsessedag' georganiseerd, de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. De initiatiefnemer was J.W.R. Gerlach van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad. De belangrijkste activiteit bij de eerste Prinsessedag vond plaats in het Utrecht. In de jaren erna namen andere plaatsen dit over. Na de dood van koning  Willem III in november 1890, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door de viering van 'Koninginnedag'. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. Op haar achttiende verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerend vorstin. Tot en met 1948, toen koningin Wilhelmina troonsafstand deed, werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was  1 mei, de dag van de Arbeid, de concurrent van Koninginnedag. De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden. Die dag had een politiek karakter. In het zeer verzuilde Nederland vierden de aanhangers van de anti-monarchistische SDAP Koninginnedag niet, de burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid niet. Wat nationale feestdagen hadden kunnen zijn, werden dagen waarop de verdeeldheid van Nederland werd benadrukt. Na WOII, toen de sociaaldemocraten zich met de monarchie hadden verzoend, werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders. De Dag van de Arbeid raakte in brede kringen in vergetelheid.

Nadat Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 had opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op haar verjaardag, 30 april. Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren geweest bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijke feestdag.  Dit bleef zo tot Willem Alexander de dag naar 27 april verplaatste.