U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

11 mei 2020, 80 jaar geleden bombardeerden de Duitsers Zevenbergen

Op 11 mei 1940, dag 2 van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland, bombardeerden de Duitsers Zevenbergen vanwege de aanwezigheid van Franse troepen die de Moerdijkbruggen probeerden terug te veroveren. Ze slaagden niet. Er vielen 39 doden.

NOS 75 jaar bevrijding zit er voorlopig op

Op 9 mei 2020 had de NOS voorlopig haar laatste bevrijdingsjournaal. Onder deze link kunt u een aantal verhalen nog eens nalezen:   NOS 75 jaar bevrijding

Nationale Romeinenweek (eerste week van mei 2020)

De eerste week van mei 2020 was de nationale Romeinenweek. Hieronder de link naar meer informatie.

Nationale Romeinenweek

5 mei 2020, Bevrijdingsdag

De Heemkundekring heeft eind 2019 in nummer 112 van haar tijdschrift "Oud Nieuws" al veel aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding, omdat Zevenbergen al op 5 november 1944 werd bevrijd en dus vorig jaar al 75 jaar vrij was. Net als 4 mei (zie hieronder) vieren we de bevrijding van heel Nederland dit jaar thuis. Hieronder een paar links om u er (voor zover nodig) aan te herinneren waarvan we werden bevrijd en een paar foto's van bevrijdingsfeesten uit het verleden. 

Diapresentatie over WOII van Heemkundekring Willem van Strijen

511 verhalen over WOII van het BHIC

Liberation Route Europe

Brabant Remembers, 75 jaar vrijheid 

De bevrijdingsbus van Moerdijk. Video van een deelnemer  
Het boekje van de bevrijdingsbus is nog steeds verkrijgbaar bij de heemkundekring voor een bedrag van € 3,- p.st. Als u contact met ons opneemt, dan krijgt u het in de brievenbus (met een factuur)

 


4 mei 2020, Dodenherdenking

Dit jaar op 4 mei helaas geen traditionele gezamenlijke dodenherdenking in een van de kerken en bij het monument in het Julianapark. De burgemeester heeft overigens wel een krans gelegd (zie foto). Het is dit jaar 75 jaar geleden en zou dus bijzondere aandacht moeten hebben gekregen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we de doden niet herdenken. Dat kan ook thuis. Omdat het altijd lastig is om doden in het algemeen te herdenken, hebben we hieronder een aantal links opgenomen naar korte levensbeschrijvingen van Zevenbergenaren die tijdens WOII in actieve dienst zijn gestorven. Misschien kunt u zich daar op richten en via hen de meer dan honderd andere Zevenbergenaren en miljoenen wereldburgers herdenken, die in WOII en bij andere conflicten het leven lieten.

Nies den Engelsen              Hein van Aken                  Willem Boot                         

Martinus van Geel               Piet van Gils                     Leendert van Helden

Johan Jansse                      Boelo Tigchelaar              Antonius Trommelen

Leendert Vogel

Klik hier  voor de link naar de webpagina van de Stichting Dodenherdenking Zevenbergen en hun bericht met betrekking tot deze 4 mei 2020. 


26 april 2020, Koningsdag

 Dit jaar staat Koningsdag in het teken van Corona, wat kroon betekent. Als het niet zo droevig was, zou het toepasselijk genoemd kunnen worden, maar dat is het natuurlijk niet.

Koning Willem Alexander, Heer van Zevenbergen en zoveel meer. In 1647 schonk Philips IV van Spanje Zevenbergen aan Amalia van Solms en daarmee kwam Zevenbergen in handen van de Nederlandse Koninklijke familie. In 1795 werd daar door de Fransen een eind aan gemaakt, maar zij voeren de (lege) titel nog steeds, naast o.a.: Heer van Baarn, Besançon, Borculo, Bredevoort, Bütgenbach, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, Het Loo, Montfort, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Sankt Vith, Soest, Ter Eem, Turnhout, Willemstad en Zevenbergen.

 

Over Konings(inne)dag  (bron: Wikipedia, ingekort)

In de 19e eeuw was 'Waterloodag', 18 juni, jarenlang de nationale feestdag. Tegen het einde van de eeuw vervaagde de herinnering.  en ging het feest min of meer onopgemerkt voorbij.

Nog voor de 'echte Koninginnedag' werd op 31 augustus 1885 de eerste 'Prinsessedag' georganiseerd, de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. De initiatiefnemer was J.W.R. Gerlach van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad. De belangrijkste activiteit bij de eerste Prinsessedag vond plaats in het Utrecht. In de jaren erna namen andere plaatsen dit over. Na de dood van koning  Willem III in november 1890, werd Prinsessedag in 1891 opgevolgd door de viering van 'Koninginnedag'. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. Op haar achttiende verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerend vorstin. Tot en met 1948, toen koningin Wilhelmina troonsafstand deed, werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was  1 mei, de dag van de Arbeid, de concurrent van Koninginnedag. De socialisten, sociaaldemocraten en communisten vierden 1 mei met grote optochten en feestelijkheden. Die dag had een politiek karakter. In het zeer verzuilde Nederland vierden de aanhangers van de anti-monarchistische SDAP Koninginnedag niet, de burgerlijke partijen vierden op hun beurt de Dag van de Arbeid niet. Wat nationale feestdagen hadden kunnen zijn, werden dagen waarop de verdeeldheid van Nederland werd benadrukt. Na WOII, toen de sociaaldemocraten zich met de monarchie hadden verzoend, werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders. De Dag van de Arbeid raakte in brede kringen in vergetelheid.

Nadat Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 had opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op haar verjaardag, 30 april. Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren geweest bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijke feestdag.  Dit bleef zo tot Willem Alexander de dag naar 27 april verplaatste.